Wow 92 personer!!

Jag har aldrig haft så många som läst min blogg på en dag innan! :-D Kul att se att så många blev nyfikna på att läsa vad jag skrivit om hundmat och vad de borde och inte borde äta. Jag fick många komentarer om ämnet på Facebook men inte en enda här, har ingen aning om vad det beror på men kan väl vara för att jag är lite dålig på att hålla mig aktiv på bloggen. Många har läst mitt inlägg, men hur många läste klart det och faktiskt började fundera? Jag önskar jag kunde påverka fler att tänka mer logiskt vad deras hundar borde äta men många är så inrutade på att just deras foder är perfekt och vill inte vara den som ifrågasätter fodertillverkarna. Ni som känner mig vet att jag älskar att ifrågasätta och hittar jag någon annan syn på saken så undersöker jag den alltid.
 
Som mitt hår t.ex. jag har inte använt schampoo på över 2 år utom vissa tillfällen då det blivit omöjligt smutsigt eller liknande och idag är det riktigt fint, det växer så det knakar och jag behöver inte klippa det mer än kanske 1-2 ggr/år för det slits knappt så nu börjar det äntligen bli långt. Mina lockar är fantastiska, håret är glansigt, fräscht och fluffigt, helt naturligt! Så stor skillnad kan det bli när man öppnar ögonen och slutar använda dåliga änmen som tillverkarna lurat i oss att vi behöver, som i detta fallet siliconer, sulfater, parabener, mineraloljor m.m. Jag har avstått från allt sånt och tack vara det mår mitt håt toppen!
 
Alla vet att snabbmat och halvfabrikat inte är bra, är man duktig borde man äta naturligt och med så lite tillsatser som möjligt, det vet de flesta människor även om inte alla följer det av diverse skäl (ska inte påstå att jag är suverän på det heller) men är det en en bråkdel så många hundägare som tänker likadant om hundens mat?? 
 
Många har som argument mot att ge bra foder att det är dyrt, idiotiskt tycker jag! Skulle jag få välja mellan lite dyrare foder som håller hunden frisk och fräsch eller en hund som äter skitmat och blir sjuk, får allergi, dålig mage m.m. Har någon tänkt på att en hund med ex. riktigt dålig mage/klåda/pälsavfall/anorexi m.m. kostar rätt mkt i veterinärkostnader, medicin hit och dit samt att veterinären rekomenderar skitfoder som är jättedyrt men inte gör ett dugg nytta för hunden (för att vet. som alla andra blir lurade av fodertillverkarna). Vilket alternativ blir billigast i slutändan och är det värt att utsätta hunden för risken att bli dålig enbart pga dess foder?? Jag tycker det är självklart men det känns ofta som jag är ensam om den åsikten...
 

Pratat med Hundapoteket.se

Mina hundar har varit dåliga i magen i flera veckor, dom blev bättre en period men nu har dom blivit mkt sämre igen. Jag började få lite panik när Martini hade blod i diarrén men veterinären ville inte ta in honom, dom ville sätta han på deras hemska Hill´s foder för att det ska vara "snällt" mot magen men det är ren bullshit. Så idag ringde jag till Hundapoteket.se och pratade med henne om vad hon ansåg om mina hundars foder och vad jag borde göra för att förbättra för deras magar. När jag förklarade situationen, vilka foder dom äter och när jag tror att magproblemen började så kom hon rätt fort fram till att det lät som att dom helt enkelt får för hög proteinkoncentration totalt och aldeles för mycket fett och när dom fick råa märgben rann bägaren över. Många hundar blir överexponerade mot kyckling och mitt torrfoder (Precept Plus Competition) innehåller 32% kycklingköttmjöl samt att i VoH m. lax är största ingrediensen kyckling (står inte antal %), alltså får mina hundar aldeles för hög proteinconcentration. Och laxen i VoH gör att de dessutom får för mycket fett. Deras magar låg alltså på sin smärtgräns under en längre tid och när jag då dessutom gav dem märgben blev det för mycket för magarna att klara av och nu kan de helt enkelt inte självläka pga att dom fortfarande får samma foder som är för starkt för dem. Så det första rådet jag fick vara att skära ner på kyckling och ta bort laxen helt och börja ge dem VoH storfevom som är ren nötvom som dessutom är magrare än innan då dom nu skär av fettet. Det har dock lågt kalciumvärde så man behöver kompletera med kalk eller benmjöl, det behövs inte dagligen men hunden behöver få i sig det. Sen fick jag många andra råd som jag absolut ska ta till mig, jag vill inte vara den lata hundägaren som sätter min bekvämlighet framför hundens välmående, därför tycker jag inte alls att detta är för krångligt alls.
 
Variation.
Hunden mår bäst av att äta varierat, den får då i sig allt den behöver och blir mer tålig mot förändringar, därför bör man köpa olika torrfoder och variera emellan, MEN man ska alltid välja bra foder, man kan inte blanda foder med en massa dåliga kolhydrater och dåliga tillsatser och sedan bra foder utan alla dessa dåliga ingredienser, det går bara inte. allra helst ska man ge olika Holistiska foder men tyvärr har den organisationen som förr gav dem certifieringen upphört och därför får man lita på sitt eget huvud. Jag ska börja köpa hem Healthy Paw´s foder, dom har 2 vuxenfoder som båda är väldigt bra. Ingen av dessa 2 innehåller kyckling och det är perfekt för mina hundar.  Ex på andra ok fodermärken (måste alltid läsa innehållet ändå!) är Precept Plus, James Bellowed & Standart. Alla dessa innehåller ris, måste man ge spannmål ska det vara ris (helst brunt/råris), morötter eller havre.  
 
Antioxidanter & enzymer.
Hundarna liksom människor behöver antioxidanter och de ska helst vara naturliga. Blåbär är utmärkta för både oss och hunden! Ge hunden mosade blåbär eller blåbärsmjöl, behöver inte vara dagligen utan man kan variera, jag har precis tagit fram lite bär ur frysen som ska mosas och ges ihop med kvällsmaten. Man måste ge väldigt mycket för mycket för att det ska gå till överdrift så risken att hunden får i sig för mycket är väldigt liten, kroppen tar åt sig det den behöver och resten kommer ut den naturliga vägen. Sallad är en bra källa för enzymer, den måste vara väldigt finhackad eller purérad för att hunden ska kunna ta åt sig av de bra ämnena. De flesta sallader fungerar utmärkt och köps i den vanliga matbutiken såsom Ruccola, Babyspenat m.m. som tur är har jag det hemma så det ska också ges till kvällsmaten ;-)
 
Mixa inte allt till samma måltid.
Jag fick också rådet att inte ge Vom och torrfoder som innehåller kolhydrater på samma måltid då tarmen har svårt att sortera ut så olika ämnen när de kommer på samma gång. Istället ska jag ge dem torrofer på morgonen och Vom+ benmjöl senare på kvällen, gärna så lång tid emellan som går. Kom ihåg också att inte ge hunden mat på regelbundna tider, det försvårar för magen den dagen du inte kan ge på rätt tid.
 
Vikten av vatten!
Torrfoder är precis som det själv säger, torrt!! Ge alltid vatten till torrfodret och se till att hunden alltid har fri tillgång till vatten.
 
Ha tillit till bra kött.
Får hunden i sig bra råvaror och bra kött så får den också i sig de vitaminer, mineraler, oljor m.m. den behöver, lita på bra råvaror och komplettera med så naturligt som möjligt om hunden får brist på något. Ge aldrig Glucosamin i förebyggande men ett tillskott kan behövas om hunden redan har fått problem med leder, ex artros.
 
Jag hoppas verkligenverkligen att ni läser vad jag skriver och förhoppningsvis får ni en lite frågeställare till vad ni prioriterar och tror på. Kan jag påverka åtminstone någon enstaka hundägare att förändra sin hunds matvanor så blir jag lättelycklig! :-) Jag har verkligen ingen aning om vad mer jag kan gör aän att blogga om det, drömmen vore att kunna lära mig tillräckligt för att kunna hålla rådgivning själv och utbilda hundägare i foderlära som faktiskt passar hunden.
 
    

RSS 2.0