Agilityträning på VHC

Länge sen jag tränade agility så idag åkte jag till Vinna Hundcenter för att träna med Martini, Tequila och Sprite. Tequilas rc gick riktigt bra, hon träffade rätt alla gångerna av ca 10 rep. Efter lite träning på balansen och på gungan, som också gick bra, så gjorde jag visst något för då tappade hon all fart och gick framåt bara för att jag sa åt henne. när energin inte kom tillbaka efter några enklare övningar gav jag upp för stunden och bytte hund. Martini tycker fortfarande inte riktigt om att behöva stanna på balansen men vi tränar på det. Han gjorde riktigt bra och tighta jakkoo-svängar och även andra svängar, slalomingångarna börjar bli bättre också. Ska ägna alla Martinis kommande starter åt att utmana honom och testa alla "nya" handligstakniker m.m. vi lärt oss. Ska Martini kunna stå sig mot konkuransen på SM måste jag veta exakt vad jag kan begära av honom på banan och inte, exempelvis slalomingångar. Sprite var riktigt duktig idag, hans kontaktfält ser bättre ut och gungan är han itne lika rädd för längre, men för kontaktfältets skull måste vi träna en del mer på gungan. Sprite börjar klara av slalom riktigt bra också, han tar lite halvsvåra ingångar och jag kan gå före/efter/långt i sidled utan att han gick ur. Visserligen kunde jag bara träna på 4 pinnar för resten hade frusit så gick inte att använda. Sprite vill fortfarande ta dom hinder som kommer upp framför honom som han tycker ser bra ut och han vill inte gärna svänga tight runt hindren åt höger, inte så konstigt eftersom han inte ser vart han springer då. Ska titta lite på tävlingskalendern och försöka bestämma i alla fall preliminärt vilka tävlingar jag ska åka på till våren.

Mål för 2012


Jag och Martini på landslagsuttagning 2011.

Sitter och funderar lite över mina planer och förhoppningar inför kommande året, har väldigt mycket jag skulle vilja men vet att jag bara kan lyckas med en bråkdel av alltihop. Jag ska försöka prioritera rätt delar av träningen och försöka ligga på rätt nivå för att allt ska gå ihop bra. Min egen träning vill jag förstås förbättra men känner jag mig själv rätt kommer det inte bli mycket av det, jag är lat och blir förbannad på mig själv för det. Men tanken är att jag ska skärpa mig med antalet agilityträningar per vecka så att även jag får lite mer motion.

Martini


Martini fyller 9 år 10e Februari, han är alltså ingen ungdom längre, även om han förhoppningsvis har många år kvar. Han har aldrig varit en av de snabbaste hundarna i sin klass, vi har totalt vunnit 3 gånger i klass 3. Han blir ju inte heller yngre direkt så vill inte sätta för stora förväntningar på honom då det ibland känns som att han börjar kännas gammal, men lika ofta överaskar han mig och beter sig som om han vore 3 år. Mycket utav mina förhoppningar med honom detta året vet jag först efter några agilitytävlingar när jag kan jämföra honom med andra hundar för att se hur bra han konkurerar. Känns han som vanligt eller hellre lite bättre så kommer vi försöka 3:e gången gillt på landslaget. Bestämmer jag mig för att göra det kommer mina mål för honom 2012 se ut såhär.

* Minst 1 placering på prispall i officiell agility/hopp.
* Prispall med bästa laget på SM, heja New Generation!!
* Top 15 ind. på SM
* Starta 1 gång eller mer i freestyle klass 2 med 6.0 poäng eller mer.
* Starta i lydnadsklass 1
* Ha kul på banorna och njuta av världens bästa vän!

Sprite


Sprite har haft en del hinder för sin karriär kan man säga. När jag började träna honom var han tänkt att bli min landslagshund och vi skulle bli bäst i världen. Till att börja med blev han large, ca 45 cm, sedan fick han diagnosen epilepsi och samtidigt fick han hornhinneavlossning på höger öga. Innan dess hann han faktiskt ta en pinne i agilityklass large, men efter skadan tog det ca 1 år innan vi hade börjat träna och lite smått tävla igen, då med syn på 1 öga bara. Nu tävlar jag Sprite mest för att det är roligt och för att bevisa för mig själv och andra att enögda hundar också kan klara sig riktigt bra.

* Plocka minst 1 pinne i agility
* Bli stabil på slalom och balansbom
* Starta i lydnadsklass 1
* Ha kul ihop!

Tequila


Tequila har precis startat sin agilitykarriär, så jag har inte mycket att gå på. Hon är väldigt duktig men hon vet inte om det själv alltid då hon inte visat upp sin riktiga fart och glädje på banan än.

* Få upp farten, energin och glädjen hos henne på träning/tävling
* Att bli klar med hennes RC på balansbommen.
* Att bli uppflyttad till 2:an i hopp eller agilityklass.


Dragspannet


Jag har lagt ner en hel del träning och fokus på spannet denna hösten/vintern och har tänkt satsa en del på dragträningen. Jag började träna drag förra hösten och har hunnit en bra bit in i träningen. Jag ska mest troligen (inte 100% bestämt än) åka till Grönlandshundklubbens träningsvecka som avslutas med en tävling, i Januari. Jag får starta i kortaste klassen, 10 km, utom tävlan. Men eftersom jag får min tid om jag vill så ska jag absolut satsa på att försöka komma så nära de andra spannen som möjligt.

* Kunna springa 10 km på 12 km/h.
* Gå görnt kort-utbildning samt skaffa medlemskap för att få tävla.
* Starta på tävling 1 gång i antingen slädhundsklass eller barmark, 5 eller 4-spann.
* Få stabilt beteende på Gee/Haw (höger/vänster).
* Bygga klart en släde + en 4-hjulig sparkcykel.


10 km

Hann inte riktigt med att blogga igår om dragrundan med hundarna. För första gången vi gick längre än 6 km, nu gick vi ca 10, på drygt 1 timma + några pauser. Jag var jättenöjd med hundarna och dom höll ett bra tempo större delen av vägen, Tequila ville sänka tempot lite efter halva sträckan och jag var inte riktigt ense med henne en stund där men jag fick ge mig och banna mig själv för att jag inte lyssnar på mina ledarhundar tillräckligt. Loka var som vanligt väldigt tvär i början och ville inte alls dra, men efter några km skärpte hon sig och började hjälpa till. Blev några bilmöten och omkörningar av bilar och hundarna klarar det riktigt snyggt, håller sin position oavsett om vi stannar och låter bilen passera eller håller oss i rörelse. Jag stannar ibland om jag tycker att det är dålig sikt eller om vägen är smal och jag har möljighet att vika undan lite för att släppa fram bilarna, men oftast stannar jag inte. Colada har verkligen förstått vad "kanten" innebär, nu kastar hon sig nästan mot vägkanten när jag uppmanar henne att göra det. Tequila däremot har ingen aning om vad det betyder så hon kan bli grinig på syrran som hela tiden håller fast henne på högerkanten, men oftast finner hin sig i att Colada bestämmer vart på vägen man ska placera sig. Har börjat lära om höger/vänster nu också. Förut sa jag höger och vänster, nu har jag börjat använda de "internationella" komanona för höger/vänster, gee och haw. Fungerar mycket bättre än jag trott. Det låter lite likt eftersom jag förut sa vääänster och nu säger Gee, lite samma stuk. Och detsamma för höger, förut sa jag ett kort höger och nu haw! ganska kort och vasst komando. Så både innan och nu är vänster ett lite längre och mjukare komando medan vänster är kortare och hårdare. Lätt för hundarna att urskilja.

Fick filmat sista biten hem från rundan, dom är ganska trötta här och det syns på deras tempo. Eftersom det blev en såpass lång runda fick Zingo stanna hemma.


Dragträning på väldigt sketen väg

            

Hundarna fick inte mycket uppmärksamhet och motion på julafton så tog ut dem för min 6 km runda igår, hann inte blogga om det igår för familjen och pojkvän tog mig i anspråk. Tequila och Colada verkade inte riktigt taggade för arbetet idag, började väldigt segt. Men efter ungefär en halv km började dom tända till och då var det bara Loka kvar som inte var arbetsvillig fören efter ungefär halva sträckan, suck! Men hon får gå med ändå för motionens skull. Tog en kort paus efter 3 km och jag klockade hela rundan för att kunna jämföra med senast vi tog samma runda, 6 km på 35 min. Förra gången gick dom på 38 min så det var en förbättring :-). Om inte jag räknar fel så sprang dom nu alltså på strax över 10 km/h. Eftersom all snön dumt nog redan har töat bort så fick jag köra med cykel. Och när man kör på leriga grusvägar ser alla hundar utom ledarhundarna ut såhär...     

           

Pulka och bäver

Jullov så stack såklart ut med hundarna för en dragrunda, blev en kort sväng runt naturdammarna. Jag kan inte så många längre vägar som inte är grusade, får börja leta helt enkelt. Stoppade in alla 6 hundarna i bilen + en pulka i baksätet. Körde den korta biten till "min dragslinga" och började med att rasta av och värma upp 6 glada men ovanligt lugna sheltiesar. Tillbaka vid bilen fick jag koppla fast alla hundarna på rätt plats, Colada & Tequila i lead, Martini ensam i team, Sprite & Loka i weel och Zingo lös. Senast körde jag med en bob men tycker nog att det är bättre med plastpulka så fick bli pulkan idag. Höger/vänster fungerade inte alls idag, blev fel vid varenda sväng utom sista då dom visste vilken väg vi skulle ta till bilen. Dom var riktigt taggade allihopa och gick med bra hastighet och alla 5 drog på riktigt bra, dom börjar lära sig att ta i vid uppförsbackar, nu när jag inte längre hjälper dem alls så mycket i backarna märker jag att jag aldrig hade behövt hjälpa dem i backarna, dom orkar ju visst! Jag har läst och fått det sagt till mig och även gett det rådet till andra att aldrig hjälpa hunden för mycket, men jag lever visst inte som jag lär... Riktigt nöjd med deras draginsats idag, syns verkligen på dem att dom drar. Framförallt Sprite dhar en väldigt skön dragstil när det blir tungt, svårt att förklara men ser typ ut som att han hoppar jämfota fram. Loka börjar dra riktigt bra nu också, hon sänker huvud och tar i med hela kroppen och går rakställd, riktigt fint. Dom 3 framför är lite svårare att se hur dom går eftersom jag sitter så långt ner men alla drog på riktigt bra, Martini börjar bli ganska biff och jag vill gärna tro att det är tack vara drag som har börjat bygga mer muskler.

Mitt under rundan ligger det ett träd över vägen och tänker såklart att det välte under någon av de senaste stormarna men när jag gick fram för att kolla om det gick att komma runt hyfsat enkelt såg jag att det var bävern som hade vart i farten. Vi har sett spår efter bäver i området flera gånger men aldrig sett bävern.



Efter rundan som var ca 2 km lång kopplade jag loss alla hundarna och gick samma runda igen med dem lösa, pigga och glada hundar och en ganska blöt matte.

Här kommer en kort film från träningen.


Invigning av pannlampa

Köpte en pannlampa idag för att kunna köra med spannet även efter skolan när det är mörkt ute. Testade den idag och det gick riktigt bra att köra i mörkret. Reflexväst på mig och en på varje hund + bakljuse på cykeln, reflexer på cykeln och några reflexer på linorna, tycker nog att jag är duktig med att synas. Hundarna gick som dom brukar, märktes ingen skillnad alls på dem att det var mörkt ute. Pannlampan lyste bra så jag hade inga problem med att se en bit framför ledarhundarna. Ska börja köra hundarna flera gånger i veckan så dom får upp kondisen.

Uppdatering

Har visst inte bloggat på ett tag, fy skäms på mig! Har hänt en del sen sist som vanligt, jag har väl bara inte haft motivation att blogga just nu.

Agility
Tävlade 3-4 Dec i Götene och Hammarö. Jennie Olsson och 3 av hennes hundar kom och sov här fredag kväll, på lördagen åkte vi till blåsiga Götene. Att ta sig dit var bara det ett litet äventyr för hennes GPS ville typ att vis kulle ta dom minsta vägarna som gick att hitta. Men vi kom fram i god tid och väl där kom jag på att jag glömt ta med stol så jag fick lägga ut några filtar på marken och sitta lutad mot väggen. Eftersom jag också hade med mig 3 hundar, Tequila, Sprite och Zingo, så byggde vi upp en liten ring av burar runt oss så vi fick ett eget litet hörn av ridhuset. Kommer inte ihåg exakt hur alla loppen gick mer än att Sprite tog en pinne i hoppklassen!! Min duktiga lilla skitunge<3 Han fick som vanligt en del uppmärksamhet utav dem som reagerade på att han bara har ett öga, och mycket berömm får han när dom ser att han faktiskt kan få bra resultat ändå. Härligaste komentaren var av en som jag känt några år och som vet vad jag har för hundar ungefär, " men va? fick du pris i large?... Med han som bara har ett öga?! oj, wow. Grattis" Så nu har Sprite 4,5 år gammal och som har varit borta från banan i ca 1 år 2 pinnar, en i varje klass :-)

Tequila letade spöken under sina lopp, suck! Antagligen var domaren, som var utklädd till tomte, väldigt farlig också. Hon gick riktigt bra bitvis men mycket var också riktigt dåligt. I hopploppet sprang hon förbi ett hinder som stod rakt framför henne och som jag aldrig skulle kunna föreställa mig som ett svårt, men det var väl något som störde henne. Alla som känner mig vet att jag har påtok för kort stubin och vill aldeles för mycket. Så därför var jag inte direkt glad när vi "kom i mål". När jag blir arg/irriterad/besviken så vet jag att det är bäst att bara gå därifrån, hämta godis och stå o mata hunden och försöka låtstas som ingenting medans jag försöker lugna ner mig. Några peroner (har ingen aning om vilka) tyckte tydligen att det såg ut som att jag skulle göra Tequila illa för att jag var så besviken men jag vill att alla som läser denna bloggen förstår att jag ALDRIG skulle göra illa någon av mina hundar med mening.

Eftersom det bara var klass 1 i Götene fick Zingo snällt ligga i buren och nöja sig med promenader under dagen.

I Hammarö gjorde Sprite inte direkt jättebra ifrån sig, tror att det är lite för jobbigt för honom att tävla 2 dagar i rad i ridhus. Framför allt var det nog väldigt jobbigt för honom att vara i Hammarö för där var det mer trångt och svårt att ta sig fram, vilket borde vara utmattande för någon med bara halva synen. I första klassen missade han flera hinder men jag var säkert slarvig så kan inte skylla på honom såklart. I andra loppet var det enbart slalom han missade, och ganska rejält dessutom, han svängde undan och sprang flera meter till och tog ett hopphinder som stod en bit bort. Jaja så kan det gå :-P När jag fick tillbaka honom och skickade honom på slalom igen gjorde han resten av banan jättefint så var nöjd med honom ändå :)

Tequila gjorde ett jättebra hopplopp och tog sin första pinne!! :-D I agiliyloppet däremot hade hon fått glapp i hjärnkontoret igen, hon sprang på utsidan av 2 böjda tunnlar och letade efter något/någon... suck!

Zingo fick äntligen springa sitt hoppklass 2 lopp, vi nollade och jag var jättenöjd med honm för tyckte att han gick stabilt och snabbt för att vara han. Och eftersom det var Zingos sista chans att komma upp i klass 3 (svårare kvalregerl efter årsskiftet) så var jag ganska taggad inför hans lopp. Var jättenervös vid prisutdelningen för visste inte hur det hade gått. 3:e plats och klassens sista pinne... ZINGO!!! Han klarade det!! :-D Nu är lillplutten i 3an i bägge klasser, helt sjukt! Tänk att den lille pälsbollen bröt benet när han var 10 veckor gammal och har tillbringat hela 1a året i gips/metallställning/koppel och ingen trodde att han skulle kunna tävla agility, nu är han i svåraste klassen.

Riktigt nöjd med helgen, 1 pinne till varje hund!


Kommer ett inlägg till efter.

forts. uppdatering

Drag

Kom några centimeter snö dagen efter agilityhelgen så jag blev jätteglad och tänkte direkt ge mig ut och testa åka skidor efter spannet. Så kom jag på att jag nog ska låte dom 3 som tävlat få vila en dag så jag tog bara ut Martini och Colada och ett par miniskidor + stavar. Haha vad glad jag är att jag inte såg mig själv eller att inte någon annan gjorde det heller. Gick inte bra alls! så jag ger upp om att åka skidor efter hundarna, behöver några år på mig att lära mig åka skidor först..

I Tisdags 13/12 tog jag ut hundarna för en lite längre runda, för mitt spann är 6 km än så länge en lång runda. Alla utom Zingo fick följa med deftersom han är för långsam så jag måste koppla loss honom ur spannet och då litar jag inte på att han följer med mig ordentligt. Testade att ha Martini ensam i mitten och satte Sprite bak tillsammans med Loka, som vanligt gick Tequila och Colada längst fram. Dom var riktigt duktiga och alla 5 jobbade nästan hela vägen, till och med Loka som de senaste månaderna har latat sig väldigt mycket och mer stretat emot än hjälpt till. Utan vätskepausen på ca 5 minuter inräknad så sprang hundarna 6 km på 38 minuter, vilket blir om jag räknar rätt 9,5 km/h. Jag har ingen koll på hur snabbt tävlingsspann i öppenklass går men antar att det är ganska mycket snabbare men jag är väldigt nöjd med mitt spann ändå. Målet med vinterns träning är att dom ska klara 10 km med medelhastighet på över 10km/h. Anledningen till att jag har det som mål är att jag har blivit bjuden av min dragmentor att åka på en träningsvecka för grönlandshundar som avslutas med en tävling där jag om jag åker dit hade tänkt starta utom tävlan i tävlingens kortaste klass, nämligen 10 km släde. Hade varit så himla kul att åka dit och jag hade lärt mig så himla mycket så vill verkligen åka, men har några kriterier jag måste uppfylla för att kunna åka dit. Först måste dom komma upp i kondition annars är det ingen mening med att åka, måste hitta någon som jag kan samåka med dit och jag måste spara ihop lite pengar för det kostar ju såklart att åka 63 mil enkel väg och boende + mat för en vecka. Men det vore så himla kul att åka dit så jag ska verkligen försöka fixa så att det går!

Hinner inte skriva mer nu men har nog fått med det mesta. Ska ut och köra en kort runda med spannet nu innan jag måste skynda mig till tåget.

Filmer från tävling i Varberg & Lotushallen

Var ju iväg och tävlade agility i Varberg och i Lotushallen i Falkenberg för några helger sedan. Jag och Jennie filmade varandra med hennes videokamera men hon har varit lite seg på att skicka filmerna till mig men nu har jag dem så lägger upp dem allihop här. Alla loppen blev inte filmade tyvärr eftersom jag och Jennie tävlade i samma klass några gånger.











Dragträning

Stack ut med hundarna och körde en runda idag. Gick bra förutom att när dom ökade tempot fick jag släppa loss Zingo för att han inte riktigt hinner med. Men lillskrutten fick för sig att han inte skulle följa med på rundan så efter att försökt ropa på honom att följa med övriga gänget så gjorde jag ett improviserat koppel av hans linor och höll honom i handen fram till att han visste att vi var påväg hem igen, då kunde han gå lös. Nu ligger alla hundarna nöjda och trötta utspridda i mitt rum och sover.

Nu städar jag mitt rum lite och väntar på att Jennie Ohlsson och några av hennes hundar ska komma hit för imorgon åker vi 2 till Götene och sedan direkt till Hammarö för en hel helg med agilitytävlingar :-)


RSS 2.0