agilityidioten

Jag och Emmie kom på en grej när vi pratade om träning över lag och speciellt agility. Hon sa något om Idioten, träningen alltså, och då kom vi på idén att göra Idioten på agilityhinder. Samma sak som på vanliga idioten bara att man ställer upp 5 hopphinder på rad och kör sedan precis som med konerna, 1 hinder tillbaka till noll, 2 hinder tillbaka till noll, 3 hinder tillbaka till noll, ja ni fattar. Gjorde en skitsnygg skiss på Paint *host*

 
Gröna linjen är hunden och röda är föraren. Tyckte detta verkade som en bra grej att ha med på träningspass, i alla fall för mig som har så kass kondis. Tänker att träna som vanligt, sedan göra denna, pausa lite och sedan jogga x lång sträcka innan man promenerar av hundarna. Som jag ser det är det flera bra saker med denna övningen.
1. Man tränar kondition och explosivitet hos både hund och förare
2. Man tränar hunden på att kunna bryta linjen och svänga tillbaka trots att det finns fler hinder framåt.
3. Man tränar framåtsändande och självständighet.
4. Man tränar på sin timing att ge hunden signaler för att svänga tight

Jag  tror att det skulle ge mig mycket att träna mig själv mycket mer samtidigt som jag tränar handling för jag känner ibland (okej ofta) att jag får lägga för mycket energi och fokus på hur jag själv rör mig eller för att jag känner att jag blir trött innan loppet är slut, jag vill att mitt fokus och min energi ska gå till att handla hunden på bästa sätt och hinna fram dit jag måste för att kunna ge rätt handling.

Jag kommer fundera vidare på liknande träningsmoment och vill gärna ha förslag :-)

20 cm kvar till backen

Tog med alla 5 hundar (Sprite är i Alingsås) till Herrljunga BHK för promenad och agilityträning för Tequila. Lade ut ett ca 100 m långt spår åt Martini och ett ca 5 m långt godisspår åt Tequila. Hon blir så himla lätt för försiktig så gjorde det extremt enkelt för henne. Gömde de 4 hundarna som inte skulle träna agility bakom boden där hindren står men hjälpte det, knappast! Alla stod och gapade mer eller mindre hela passet men jag är van så gjorde itne mig allt för mycket, tycker synd om förbipasserande m.fl. bara. Började på 30 cm på Tequilas RC, gick toppenbra och kunde direkt lägga mig långt bakom henne = svårast för henne och hon träffade ändå klockrent. Så sänkte till 25 (hon har sprungit på 25 innan) och körde på där 12 repetioner. Hon missade 1 av 12, exakt varför minns jag inte, men gången efter tog hon det jättefint så kan ha varit en stegmiss av henne bara. Pausade efter de 12 och försökte få henne att lugna ner sig ett ögonblick. Satte mig ner så lade hon sig till slut.

Efter pausen sänkte jag till 20 cm och hon gick jättefint även där. Jag låg lite längre fram hela tiden för så lågt har vi inte tränat på innan. Vi körde 10 repetioner och hon missade 2, fortfarande helt godkänt. Där tyckte jag det räckte, vill alltid sluta när hon går som bäst. Kort paus igen och sedan körde vi ovalbana med ett slalom i mitten. Shiiiiit vad hon kan springa när hon vill! Hon kutade på som jag vet inte vad och tog alla hindren på nolltid, även slalom. När hon då fick sin kamptrasa fick hon ett av sina knasryck och började rejsa runt på hela banan, först med flätan i munnen men den tappade hon efter en stund. Gulligaste var att mitt upp i sitt fnatt råkade hon hamna nära slalom så hon sprang in och tog det och sedan fortsatte kuta runt, min lilla toka<3 

Körde på med lite olika slalomingångar och byten på hinder det sista och då gjorde min dåliga kondis sig påmind. Herregud va kass kondis jag har! Men jag hatar att ut och springa enbart så vet inte riktigt hur jag ska göra, för öka min kondis det måste jag.

Tequila tog sitt lilla minispår ganska bra, hon förstod i alla fall att hon fick lov att gå framåt utan att jag var där. Martini gick riktigt bra i början på spåret men tappade bort sig lite i första vinkeln, hittade rätt igen och i andra vinkel vek ahn av ca 3 meter för tidigt så gick paralellt med spåret tills jag upptäckte att vi inte skulle hamna vid hans belöning. Så strax innan belöningen styrde jag honom lite mot spåret och han hittade då rakt på till godispåsen. Ingen aning om ifall jag gör rätt eller inte på spår men har inga tävlingsambitioner för det ändå så spelar inte så stor roll för mig. Det är en rolig grej och bra aktivering för hundarna.

Saknar!!


Odur och Lokkur, saknar er pojkar!<3

Jag visste redan innan att jag skulle sakna hästarna något grymt mycket efter att ha varit funktionär på Sämsholmsritten i Lördags, men att jag skulle sakna dem såå mycket trodde jag inte. Känner mig riktigt förvirrad just nu, har ingen aning om vad jag vill och inte. Kontaktade en gård på Island i höstas angående att jobba där under några månader, börjar fundera över om jag ska kontakta dem igen och se om jag kan komma dit. MEN, om jag skulle åka dit under säg 4-6 månader, då är jag ifrån Jonathan ännu längre, måste vara ifrån mina underbara hundar, pausar tävlingskarriären och annat. Men det är nu eller aldrig, när annars i livet kan man ta chansen att jobba utomlands med något man älskar? Jag ångrar så grymt mycket att jag hoppade av Forshaga, ska jag missa detta också? Väääldigt många andra saker som jag tänker på nu också, vet inte vad jag vill riktigt och det är värst av allt.



Jag och Odur på Kinnekulleritten<3


Smått förbannad!

Satt och pluggade svenska innan och hade som mål att göra klart det så skulle jag få åka till Herrljunga BK och träna RC med Tequila efteråt. Åkte iväg dit och värmde upp henne innan jag gick bort till hindren, upptäckte då att hindren är undanskuffade mot förvaringsboden i kanten av banan. Inget konstigt med det för det har tydligen varit någon tävling på klubben idag. Och jag hade fått info om att ifall hindren står inne i boden får man plocka fram dem och träna så länge man ställer in dem igen efter sig. Lite svårt att ta fram hinder som står bakom låsta dörrar upptäckte jag!... Varför var det låst?! hela hinderparken utom pinnarna till slalom och hopp, upp/nedgångarna till balansen och tunnlarna stod kvar utanför boden medan ovannämda var inlåsta innuti. Med andra ord kunde jag inte träna för jag åkte ju dit för att träna RC. Blev skitsur på vem som nu bestämt att de ska låsa boden så åkte hem igen. Fattar verkligen inte varför dom låser in hindren som i vanliga fall nästan alltid står ute. Antagligen ville dom inte att någon skulle kunna ta ut dem under helgen men varför inte låsa upp när tävlingen är över?? Måste vänta med att träna tills dom känner för att låsa upp, hoppas verkligen dom gör det imorgon!

Ny planering

En del tråkigt strul med laget, sjuka hundar m.m. så blev omprioritering av agilitytävlingar framöver. Eftersom vi inte vet vad som är fel på Martini så kan inte han tävla på ett tag så lägger fokus på klass 1 tävlingar.

21e April, inofficiellt på Tomten BK, Zingo och Sprite anmälda. Vet ej än om jag eller mamma ska tävla dem den dagen.
29e april, Inofficiell hopp- och tunnelklass, nybörjaklass samt Doggy Proffesional Agility Cup (DPAC), Tequila, Sprite, Zingo och Colada ska tävla i olika klasser. Mamma ska debutera med Colada i nybörjarklass och tunnelklass.
12e Maj, officiell ag/hopp klass 1 & 2 i Götene. Sprite och Tequila ska tävla ag/hopp 1.
19e Maj, officiell ag/hopp klass 1, 2 & 3 i Huskvarna, Sprite och Tequila ska tävla ag/hopp 1.
20e Maj, officiell ag/hopp klass 1 x2 i Aneby. Sprite och Tequila ska tävla ag/hopp 1 x2.

Inte anmäld till fler tävlingar men kanske Falkenberg 2-3e Juni beroende på om någon hund lyckas kvala upp till 2an innan dess, väldigt optimistiskt men kanske går ;-) Finns även en klass 1 & 2 i Jönköping 9e Juni, problemet är att jag tar studenten 8e... :-P

Sen har vi förstås SM 15-17e Juni, som jag verkligenverkligenverkligen hoppas att Martini kommer kunna starta på, beror helt på vad veterinärerna hittar... Han börjar bli gammal (9 år) så kanske inte kvalar in igen...

Filmerna från Gotland

Nu har Jennie lagt upp filmerna från gotlandstävlingen på youtube så jag tänkte lägga upp alla här och skriva mina egna komenterer till varje film, vad jag själv tror jag gjorde rätt/fel m.m.


Tequila hoppklass 1 medium Lördag. Vi vann denna klassen med 1 sekund snabbare än Jennie och Leroy. Jag är väldigt nöjd med Tequila i detta loppet men inte alls lika nöjd med mig själv, jag är för långsam och visar inte tillräckligt tydligt på 2 ställen. Blindbytet mellan de 2 tunnlarna kunde jag gjort mycket bättre och sista kombinationen innan upploppet kunde absolut blivit mycket tightare, jag fegkör henne för mycket. Visserligen är hon inte så värst gammal och jag tränar inte överdrivet ofta så förhoppningsvis blir det mindre fegkörning snart.


Sprite hoppklass 1 medium Lördag. Jag själv ser mycket mer stabil ut med Sprite, jag springer mer och litar på hunden. Sprite är lite som han är p.g.a att han bara har 1 öga så jag tror att han såg tunnelhållaren som en ingång och att det var därför han sprang ifrån slalom 2 ggr. Annars gick han ritktigt bra och jag var jättenöjd med honom.


Tequila agilityklass 1 medium Lödrag. Vägran på balansen vet jag inte riktigt vad det berodde på, men antagligen så reagerade hon så p.g.a att jag aldrig tränat med tunnel under balansen innan. I slalomet vet jag inte vad som hände, hon kanske kom in fel eller något, hon brukar vara väldigt stabil på slalom. I övrigt har jag väl inget att påpeka riktigt utom att varken jag eller hon hade så värst bra fart.


Sprite agilityklass 1 medium Lördag. Disk på balansuppgången, jahopp, där försvann det loppet. Jag trodde att det inte var någon risk för den missen eftersom han inte "såg" den trodde jag.. Men jag tror att han också påverkades av att det låg en tunnel under balansen och att jag dessutom var lite för långt fram så att jag gav honom fri väg att gå fel. Sprite har 2på2av på nedgången så när han fuskade passade jag såklart på att rätta honom. Gungan höll jag i för den fuskar han också på ibland, inte tränat tillräckligt. Slalom är Sprites största problem så jag var inte förvånad när han sprang förbi. När han sedan tog fel hinder såg jag inte vitsen med att ta resten så tog snabbaste vägen ut bara.


Jag och Ville agilityklass 1 Large Söndag. Johanna hade bestämt sig för att hon inte ville starta i agilityklassen med sin Ville och när jag inte kunde övertala henne att starta så tog jag Ville och körde honom istället. Jag har aldrig kört med honom innan men jag har sett Johanna träna med honom några gånger. Som ni ser följer han med jättesnällt och det var jättekul! Jag hade fått instruktioner att inte ta balansen för att hans kontaktfält inte är klara än, annars gick han ju jättefint. Jättekul att få testa någon annans hund, tror på att man lär sig massor av det, tack igen Johanna! :)


Sprite agilityklass 1 medium Söndag. väldigt nöjd med att han tog ingången på andra tunneln, det är ju en blind ingång och självständig, var lite orolig för det på banvandringen och bestämde mig för att hjälpa honom lite extra och offra min chans att kunna göra blindbyte innan balansen. 5a på nedgången var ingen överaskning. Från långhopp till tunnel börjar han titta på tunnel men viker sedan av mot mig, det måste varit jag som A: inte höll uppe armen åt honom, jag "kastar och flaxar" ganska mycket B: jag svängde iväg för tidigt C: jag gjorde en hastig rörelse som jag själv inte märkte. I vilket falla så ser jag inte på filmen vilket fel jag gjorde eller om det t.o.m var alla 3, läxa till mig, visa tydligt!! I detta loppet hade han istället för bråttom på gungan så han flög av för tidigt, gör om gör rätt. Höll i så att han tydligt skulle gå ända fram och stanna. Att han gick ur slalom är inte ovanligt och eftersom jag redan gjort om flera hinder så struntade jag i det och sprang i mål. 


Tequila agilityklass 1 medium Söndag.  Jag vrider upp mig på tok för sent så hon missar hindret. Självständig och fin tunnelingång. Samma fel som med Sprite fast nu syntes det att jag sprang iväg för tidigt, hon följer mig nästan för bra så jag kan aldrig gå för tidigt om hon inte låst fast på hindret. Gör om gör rätt passade bra in här, när jag tar om långhopp-tunnel rör jag mig mycket bättre och är tydlig mot henne. Gungan gör hon klockrent men sen kommer "flaxhanden" upp igen...  
 

Sprite hoppklass 1 medium Söndag. Han går ur slalom igen, suck. Och har man redan 1 fel blir det lätt fler, eller som nu en disk. Jag tappade fokus efter disken så jag håller inte inhonom ordentligt mellan tunnlarna så när han sätter fokus på fel tunnel gör jag bara inkallning istället för att visa rätt tunnel. Det syns på mig hur likgiltig jag är, inte bra! 

Tyvärr var det ingen som kunde filma Tequilas hopplopp. Jag gjorde en inkallning på de första 2 hindren med henne, men känslig som hon är så sprang hon rakt fram till mig, bredvid tunneln. Gjorde omstart och rättade till misstaget genom att verkligen visa på tunnel och vända upp först när hon var inne i tunnel, suck nybörjarfel igen.. Och såklart gick hon efter omstarten klockrent! Hon nollade och gick riktigt bra dessutom. Det var bara 1 ekipage i klassen som nollade banan, sista startande. Jag var näst sist och visste att om vi bara nollade så hade vi en pinne garanterad. Eftersom jag inte blev filmad vet jag inte vilken tid jag skulle fått men tror att Tequila kan ha varit snabbare, men såklart inte säker.

För att se övriga filmer Jennie lagt upp gå in på hennes youtubekanal colajaakko1.

Dessa *** fästingar!

Vintern är över och fästingarna är tillbaka, suck! Samma problem varje år, vilket fästingmedel ska man använda? Mina hundar får just nu Expot för inget annat vi testat har fungerat. Jag har testat frontline, Zx och bärnsten utan resultat. Jag vill hellst undvika att använda gifter men måste också välja mellan gift och ev sjukdomar, där sjukdomar kan bli väldigt mycket värre förstås. Vill ge giftfritt en chans till och funderar på att testa Tic-clip, är väl värt att testa åtminstone tänker jag. Tic-clip är en metallbricka som hänger i 2 metallringar som man fäster i hundens halsband eller i ett resårband. Den fungerar såhär enligt försäljaren: "Tic-Clip brickan är laddad med bioenergi som gör det väldigt svårt för fästingar och annan ohyra att lokalisera djuret. Fästingar och loppor reagerar helt enkelt inte på ditt husdjur längre."

Fördelar:
* Helt giftfritt
* 100% utan bekämpningsmedel
* Helt säker för husdjur och människor
* Luktfri, stör inte ditt husdjurs luktsinne
* Lämplig för användning med valpar och kattungar
* Skyddet varar upp till två år
* Vattenresistent. tål bad
* Väger inte mer än en 50 öring

Om detta stämmer och det faktiskt fungerar på mina hundar så blir jag jättenöjd! Ska nog beställa hem en för att testa. Återkommer när jag testat den ett tag.

Ett riktigt uppiggande kontaktfältspass!

Tog med Martini och Tequila för lite kontaktfältsträning, känner att jag måste skärpa mig med alla detaljer men Martini, främst för lagets skull. Vi satsar ju på pallen på SM så Martini och jag måste börja hårdträna! Eftersom Martini har vart sjuk fick han ett kort och enkelt pass. Dagens fokus låg på att han skulle gå/springa några steg för att ställa sig med nosdutt på balansen och ha kvar fokus framåt. Han var jättetaggad eftersom han inte fått göra något alls på ett tag och nu även har fått tillbaka all energi. Han höll bättre fart än valigt så var jättenöjd med honom, även om förhoppningen är att vi ska höja farten mer innan Juni. Jag tog upp honom en liten bit på bommen, släppte honom och lät han gå ner, gjorde han rätt kastade jag godis precis framför honom. Ökade mitt egna avstånd bakåt lite grann hela passet så i slutet stod jag ca 2 meter bakom honom och han gick lika bra ändå, vi har haft problem med att jag måste vara bredvid eller framför. Upptäckte i mitten av passet att jag gav belöning innan jag faktiskt sett att han hade som plan att stå stilla så väntade lite innan belöning därefter, mycket ricktigt gjorde han en halvhalt, när ingen belöning kom gick han av och vände sig 180 grader runt mot mig som för att fråga vart den tog vägen. Gjorde detta ca 2-3 ggr innan han förstod att jag faktiskt ville att han skulle stå still, då gjorde han rätt ungefär 3 av 4 ggr resten av passet. Fortsätter träningen såhär så kan det nog bli riktigt bra till slut, man kan faktiskt lära gamla hundar sitta ;-)

Tequila fick också lite träning, pallade upp ca 35(?) cm under nedgången och körde igång. Hon var jättetaggad och sprang på som ***. När jag testat några olika avstånd m.m. testade jag med hinder före och så att jag hamnade långt efter, inga problem, hon gick rätt ändå. Då hade jag godisskål så visst fick hon lite sug framåt därifrån. Då tog jag bort en kloss och hon gick fortfarande klockrent. I slutet av passet hade hon fortfarande gjort rätt ALLA gånger (utom 1 när hon trillade av) så tog bort en kloss till. Några repitioner på det och en riktigt klockren, då avslutade jag det passet. Jättenöjd med henne verkligen!

Innan agilityn hade jag laggt ut 2 väldigt korta personspår precis bredvid klubben så hundarna fick varsitt spår efteråt. Tequila var först ut, tror att jag hade väldigt mycket för dåligt tålamod idag för hon var inte nått intresserad av att dra iväg utan matte, fick hjälpa/peppa henne en del men som tur vad föll nog poletten ner ca 5 meter inna belöningen så hon gick åtminstone ett yttepyttespår innan belöning. Martini har spårat några gånger innan så han visste vad som väntade, han tyckte visst det har skitskoj för han hade bråttom ut i spåret. Tappade spåret på ett ställe men efter lite velande hittade han igen och körde sedan på stabilt och i bra tempo fram till belöning, vinkeln tog han ochså jättefint.

Tyvärr varken film eller kort idag, jag hade ingen kamera-man med mig.

RSS 2.0