Mysig promenad i solen

Tränade lite drag med enbart Colada för att hon skulle få göra av med det värsta av alla överskottsenergi innan promenaden med flocken. Hon skötte sig jättefint när mamma inte var innom synhåll. Vattendunken som hon drog på gick dock sönder så vattnet åkte ut så hon hade inen tungd att dra på i slutet så jag fick hålla i linan (säkerhet ifall hon skulle sticka eller stanna så inte dunken åker ikapp henne) och hålla imot så att hon i princip drog mig hem. Först hade hon lite svårt att låta bli att inte köra ner nosen i backen men efter en liten stund började hon fokusera på jobbet och då gick hon riktigt bra, drog som bara den.

Direkt när jag och Colada kom hem hämtade jag resten av flocken inne och tog med alla på en härlig långpromenad. Dragpasset gjorde verkligen nytta för idag stressade inte Colada upp hela flocken på samma sätt som hon brukar göra. Istället var det Tequila som levde rövare o sprang härs o tvärs som en dåre. Promenaden gjorde alla lite trötta och när vi kom hem igen 1 h och 40 min senare så lade sig alla ner för att vila ganska så direkt. Jag med, var rätt seg i benen :-P

Hallonsmothie

Sitter nu o dricker jättegod smothie, bara älskar hallon! Superenkel att göra, tar bara några minuter.

1/5 dl hallon (eller andra bär)
1/5 dl mjölk
1 dl yoghurt, helst vanilj
1 tsk florsocker

Mixa ihop allt o det är klart, busenkelt.
Har feber och är allmänt sjuk så orkar inte skriva mer ikväll.

Gå fint på promenaderna

Många har problem med att hunden drar runt sina ägare på promenaderna. Det finns ett väldigt enkelt sätt att få din hund att gå lugnt o fint utan att dra dig. Om du har läst någon av Cesar Millans böcker eller sett hans tvprogram så vet du redan hur man gör.

När hunden går före dig då är det för att den har tagit på sig ledarrollen för att inte du gör det. I en flock (i detta fallet du och din hund) måste det finnas en ledare och en följare. Om hunden drar dig är du följaren och hunder är ledaren som har kontroll och tar beslut. Det är inte alls svårt att ändra på om du bara ger dig an arbetet. Jag ändrade själv inställning till att gå med hund i sommras. Jag har 6 Shetland Sheepdogs, inga stora och starka hundar men dom är 6 stycken och väldigt energiska. Förut så drog alla 6 hundar i kopplen och jag blev bara arg och frustrerad för det fungerade inte helt enkelt. Ingen tycker om att bli runtsläpad av sin/sina hund/hundar. Om du vill göra ändring på det så läs och fundera på om du tycker om mina tankar och ideér.

Använder du sele eller halsband spelar ingen roll men att använda halsband ger bättre effekt på dina korrigeringar. Jag använde retriverkoppel, ett mjukt rep med en enkel ögla man sätter runt halsen. Om du är motståndare till helstryp så fungerar det aldeles utmärkt med ett vanligt ickestryp halsband. Börja med att korta upp kopplet, inte sträckt men ganska kort. På så sätt kan inte hunden smita iväg åt sidorna för långt. Tanken är att hunden ALLTÍD ska gå bakom dig. Enda undantaget är när ni stannar och du ger hunden långt koppel för att kunna göra ifrån sig. Du håller kopplet kort och tillåter helt enkelt ALDRIG hunden att gå före dig. Hunden får gå bredvid eller bakom men aldrig så mycket som en nos före dig. Håller du konsekvent på detta så kommer hunden sköta sig utmärkt och du slipper bråka med hunden på promenaderna. Hur gör man då? Jo, håll kopplet kort och stoppa hundens försök att gå före med benet. Bara hindra hundens väg, skulle det inte fungera, hunden kanske är väldigt stark, så använd samtidigt som du stänger av vägen kopplet för att ge ett kort och bestämt ryck i så att du bryter hundens tankar. Var inte rädd för att ta i i början för att hunden ska förstå vad du vill. När hunden förstår vad du vill så kommer det räcka med att stänga vägen eller om du har en känslig hund så räcker det med en sträng blick så kommer hunden direkt att rätta sig till reglerna. Om hunden inte tar ögonkontakt så ger du bara ifrån ett ett ljud, kan vara vad som helst, men inte hundens namn. Namnet använder vi när vi träna med våra hundar, detta är uppfostran. För mig tog det ca 2 veckor att få alla 6 hundar att förstå och rätta sig efter mina nya regler, nu ett halvår senare kan jag gå med all hundarna i slappt koppel och behöver endast hålla ett halvt öga på den mest energiska tiken som har lite svårt att hålla sig i skinnet. Jag går alltså själv med 6 hundar och alla uppför sig. Vill du ge denna promenadfilosofi en chans så tänk på att det alltid är lättare att uppfostra en hund som inte har en massa överskottsenergi. Andra viktiga saker at tänka på är att alltid vara lugn och bestämd, blir du osäker eller irriterad så kommer inte hunden respektera dig och/eller bli stressad/rädd.

Lycka till på promenaderna med din bästa vän!

Inte-vara-rädd träning med Tequila

Skulle aktivera hundarna lite med olika lekar och valde vält-skålen-godis-under till Tequila. Jag hade en högsmal burk som lätt välts och den var fruktansvärt farlig enligt min lilla flicka. Så jag fick ta ett pass med inte-vara-rädd träning med plötsliga ljud. Välte burken om och om igen medan jag matade Tequila med godis. Sedan fick hon själv ta godis som låg på en burk medan jag samtidigt släppte en annan burk på golvet strax brevid. tog ca 10 gånger innan hon började koppla att ljudet var positivt och betydde godis. Innan jag avslutade passet så knuffade hon undar 2 burkar staplade på varann för att ta godisen som låg på den 3:e burken. Hon är lite väl försiktig ibland men jag bara älskar henne ändå! Martini var inte lite avis på dottern som fick all uppmärksamhet och godis. Men det var nyttigt för honom att få träna på att ligga brevid och vara passiv, han börjar bli riktigt bra på det men tål inte för hög press än.

Martini har borelia

Nu vet jag äntligen vad som är fel på Martini efter alla dessa veterinärbesök. Svaret på boreliaprovet var positivt. Låter väldigt konstigt att jag är glad över att älsklingen har borelia men vi trodde ju ett tag att han hade en hjärntumör. Han har väldigt mycket antikroppar så han har börjat bekämpa borelian på egen hand.

Har inte blivit att jag gjort något med hundarna idag, mer än morgonpromenaden förstås. När jag kom hem var Emmie ute och gick med dem och det var redan mörkt när hon kom hem igen. Lagade mat istället, ugnsbakad falukorv, potatis och vitsås. Och sedan hämtade jag och Rickard en halv pall pellets till pannan, pappas firmabil såg ut som vanligt bak i skåpet, alltså vääldigt stökigt :P

Ny blogg

Hej, Sandra Johansson heter jag och har precis startat en ny blogg, denna. Behövde en ny blogg kände jag för att få ingång skrivandet ordentligt. Gamla bloggen http://www.blogtown.se/blog.php?id=sheltiegirl. Ska försöka hålla bloggen uppdaterad och fixa en snygg layout.

Tills nästa gånga jag skriver
Ha de bra!

RSS 2.0