Lite om min vardag

Jag går andra året på byggprogrammet inriktning måleri på Viskastrandsgymnasiet i Borås. Idag har vi väldigt lite att föra på eftermiddan för att vi blev tvunga att vänta på torktider m.m. så vi gick till 1:ornas del av lokalen och där fick vi hjälpa den ena läraren att blanda ihop 1:ornas väggfärg (småslattar från en massa olika burkar som skolan fått från olika firmor och företag). Vi hällde allt i en stor plasttunna och skulle sedan blanda det. Efter att jag och Anna hällt i all färg såg det ut såhär..

                  

Kan ni gissa vilken färg det blev efter blandningen? Kan säga att det finns alla möjliga färger i denhär.

                  

Lilagrått!
Detta ska alltså sista gruppen med 1:or måla med i sina rum när dom testar på yrket målare fram till jullovet.

Sen håller jag på och testar ett sätt att få håret att växa fortare, jag kollar än så länge bara ifall det fungerar. Jag masserar in Ricinolja (finns att köpa på ex. apotek) i hårbotten i torrt hår innan man ska duscha. Sedan har man i det i 30-60 min innan man tvättar ur det när man duschar som vanligt. Jag som kör på balsammetoden kan också använda Ricinoljan trots att det är så tjock, det går att tvätta ur med enbart balsam. Jag har i oljan just nu och detta är bara andra gången jag har i det i håret så har inte hunnit komma på riktigt hur ofta jag ska ha i det men 2 ggr i veckan hade jag tänkt ha i oljan. Det blir ungefär 2/3 hårtvättar så har jag först i oljan, jag tvättar inte håret så ofta för det sliter på håret.

Funderar på att göra en till kategori och skriva om mina erfarenheter av balsammetoden, hennafärgning, Ricinolja m.m. Enligt vissa av mina vänner är jag helt besatt av att vårda mitt hår så kanske borde dela med mig av det lilla jag vet.

Apporteringsträning i köket

Fick ett infall att jag skulle träna lite apportering med Martini när alla andra hundar var ute i rasthagen (Martini tycker det är onödigt att gå ut). Tog fram en liten fleecetrasa och godis och satte mig på köksgolvet. Än så länge har Martini lärt sig att hämta trasan och sikta på min utsträckta hand för att lämna över den. Idag ville jag utmana honom och försöka komma så långt att han kan stanna framför mig i ca 1-2 sekunder innan jag tar trasan och han fortfarande håller i den. Vi har 2 saker som vi måste arbeta bort, dels att han tuggar något hysteriskt och att han tror att man ska använda både framtassar och nos när man lämnar fram trasan. Han har väldigt lätt för att använda sina tassar och tydligen så uppmuntrade jag detta när jag lärde in att sikta på min hand. Men han är väääldigt söt när han flyger omkring med trasan i munnen och tycker att han är duktigast i världen och väntar på att matte ska förstå det också och ge honom godis. Mot slutet av passet, ca 10 min, klarade han faktisk att hålla trasan ungefär 1-2 sekunder utan att tugga och stillastående, väldigt nöjd med honom. Jag försökte använda klicker men gav upp när jag upptäckte att jag behövde en hand till för den uppgiften.

 
Detta berömde jag när jag lärde in apport, får jag skylla mig själv för att han använder tassarna eller? :-p


Fixat statestik till bloggen

Jag tänkte inte på att fixa någon form av statestik räknare till bloggen när jag startade denna bloggen så gjorde det nu istället. Blev lite sur på mig själv att jag inte gjort det redan när jag läser om flera andra bloggare som skriver om hur många som vart inne på deras blogg och jag sitter som ett frågetecken och undrar hur sjutton dom vet det, nu har jag iaf också koll. Men jag vet inte hur många som vart inne på bloggen sen jag startade den för räknaren började på noll nu idag när jag skaffade den.. Hm ja ibland är man klok i efterhand.

Dragträning i stark motvind

Blåser halv storm ute men jag var bara tvungen att ge mig ut och träna lite drag med hundarna nu när jag för en gång skull är ledig på en helgdag så man hinner ut innan det blir mörkt. Gillar inte att träna i mörker. Fick bli uppvärmning på en åker för vågade inte gå nära träd, sedan koppla spannet och iväg. Dom var lugna och stabila i början och även om Colada nosade lite i farten så gick hon ändå ganska fokuserat. Tequila var väldigt målmedveten och travade raskt rakt fram med sträckt lina. Eften en liten bit fick dom upp tempot helt självmant och gick i lung galopp. Dom gick i riktigt fint tempo och höll den ungefär 1 km innan vi vände, Colada får inte gå för fort fram med träningen efter att hon blev kastrerad så körde ca 2,5 km. Självklart satte dom full fart när vi vände hemåt. Men dom fick jobba en del då, för då körde vi i motvind och ganska kraftig sådan. Dom jobbade på riktigt bra och galopperade på i en jämn takt trots motståndet. För mig var det att hålla sig allert när vindbyarna kom för man höll nästan på att bli omkullblåst på cykeln. Tog en kort avstickare för att få träna på höger/vänster. När jag sade åt dem att svänga av "vägen hem" så stretade dom emot lite först men när dom fick beröm för att dom funderade på att välja rätt väg skyndade dom sig dit och lade sig direkt på högerkanten, mina duktiga små ledarhundar! Tempot sjönk lite eftersom vi inte längre var påväg hemåt men det hade jag väntat mig. Måste försöka hitta några bra rundor där jag inte behöver köra "hemifrån" och "hemåt". När dom kände igen sig att vi var påväg hemåt igen ökade dom farten igen och det gick ganska snabbt hela vägen hem, stackars lilla Zingo hade fullt upp att hinna med dom lite mer långbenta hundarna. Dom börjar bli jämnare i både fart och motivation samt att jag sällan har problem längre med att dom lämnar högerkanten, mitt underbara lilla spann!<3 Blev ingen film idag för vågade inte släppa ena handen från styret för att kunna filma. Nu hoppas jag på snö snart så jag kan testa att köra med skidor om jag fixar det annars ska jag antingen köra med en vanlig plastpulka eller sätta på skidor på en vanlig spark ifall det går :-)

RC träning med Tequila

Åkte på en snabbträning rc med Tequila i Herrljunga idag, började med att jag upptäckte att jag inte hade något koppel med när det för en gång skull fanns andra ekipage på klubben och tränade, typiskt. Så blev lite fokusträning för oss båda innan vi kommit bort till hindren som såklart står längst in på planen. Ställde iordning balansen och satte dit pinnarna innan vi började. I början av passet hade hon 5 klossar, precis samma höjd som vi har tränat på ett bra tag, men i slutet tog jag äntligen bort en och det fungerade ändå! Hon gick jättefint och jag börjar lära mig att se hur hon springer tror jag. Glömde skriva ner exakt hur många gånger hon träffade rätt men måste ju vart över 80% av gångerna eftersom jag tog bort en kloss :-) Känns inte lika hopplöst med rc längre som det gjorde ett tag, kommer nog kunna bli bra dethär. Tränade lite slalom också men då började hon tappa fokus lite och börja leta tappat godis på marken så blev inte många slalom idag. Men hon gjorde några riktigt fina slalom med väldigt bra och fokuserade ingångar och stabilt genom hela, trots att matte låg några meter i sidled och gjorde några olika byten. Duktiga lilla skruttan <3

                  
                 Tequila 8 veckor<3


Agilityträning med Jonathan

Igår åkte jag och min pojkvän Jonathan till Herrljunga BK för lite agilityträning. Jag tränade kontaktfält och lite handling med Tequila och han fick en kort lektion i handling av mig. Jonathan har aldrig tränat agility innan men vill gärna lära sig och eftersom han inte har någon egen hund fick han låna Martini. Martini tyckte det var jättekul och tyckte väl kanske att det var lättförtjänt godis dessutom ;-) Han fick göra några framförbyten och bakombyten samt sändande i sidled. Riktigt kul att Jonathan var så duktig och han tyckte det var väldigt kul också så blir nog fler agilityträningar ihop. Martini skötte sig jättebra och gjorde rätt när Jonathan gjorde rätt och han sprang förbi hinder när Jonathan gjorde fel, bra för då märkte Jonathan själv väldigt tydligt vad han gjorde rätt och fel.

Träningen med Tequila gick riktigt bra då jag förstod lite mer om hur jag ska träna hennes kontaktfält och när hon går rätt träffar hon verkligen precis där jag vill ha henne! Handlingen gick riktigt bra också då hon vågade ta för sig lite mer och hon tvekade aldrig framför något hinder utan skyndade sig över allihop och snabbt vidare till nästa. Hon börjar bli ganska stabil på slalom, iaf på träning, för jag kunde springa ca 5 m i förväg, göra blindbyte och sända in henne i tunnel. Ska bara klara av att jag ligger bakom henne också, hon vill gärna att jag ligger framför henne hela tiden.


Dragfilm från igår

Hann inte lägga in och fixa iordning filmen från gårdagens träning igår så gjorde det nu istället. Upptäckte när jag hade laddat upp filmen att jag glömde lägga till musik. Av någon anledning följer inte ljudet från filmen med till datorn. Men hoppas den går att se på ändå :-)

 

Dragträning

Länge sen jag var ute med spannet och körde, har väntat på att såret efter Coladas operation skulle läka klart ordentligt och eftersom jag inte var nöjd med senaste träningen med dom så har jag skjutit upp tränignen lite. Eftersom det är kallt ute, ca 2 +, så blev det till att ta på hundarna täcken på uppvärmningen. Blir lite bökigt när man har 6 hundar som man ska ta på/av en massa utrustning och koppla in i spannet, men det är det klart värt. Lät hundrana gp i ett väldigt lugnt och fint tempo eftersom vi haft ett litet uppehåll och för Coladas skull. Hundrana gick stabilt och fint, inget trassel en enda gång :-) Efter att vi vände hemåt så fick såklart Colada upp farten ganska mycket men jag har inga korta rundor där jag inte måste vända på så jag får stå ut med att dom gör så. Filmade men hinner inte lägga upp den på datorn så får göra det någon annan dag.

Varberg och Lotushallen

Tävling i helgen med Tequila och Sprite. Åkte tåg till Jennie i fredags och på kvällen åt vi tacos och pratade hund. Både jag och Jennie lyckades missa att ställa larm så Jennies mamma Vivvi ringde och väkte oss 10 minuter innan vi skulle åka, det blev till att skynda sig. Trots att vi kom upp försent kom vi ändå ut på motorvägen tidigare än planerat så vi var visst snabba :-) Kom fram till ridhuset i Varberg i tid för att gå en ordentlig promenad med våra 4 hundar. Klass 1 så jag körde båda mina och Jennie körde med sin Leroy och hade med Trixi som extra sälskap. För mig trasslade slalom och lite annat i alla loppen så inga resultat. Jennie och Leroy kom 6a i ett lopp och hade det inte vart för ett dumfel från Jennies sida vid slalom så hade dom nollat och tagit en pinne. Jättekallt i ridhuset så var verkligen glad över att pappa övertalade mig att ta med termobyxor!

På Söndagen var det inoff tävling hos Jenny Damm i Lotushallen. Då vaknade vi i tid och var på plats band de första. Även idag gick jag resultatlös, kom imål i ett lopp med Sprite, av 3 chanser för varje hund :-P Tequila gick jättebra och jag är verkligen stolt över henne! I 2 lopp var det enbart slalom som bråkade lite annars hade hon nollat så jag var verkligen nöjd med henne. I sista loppet var det dessutom sista pinnen hon missade pga att jag låg liiite för långt fram i tanken. Så kan det gå när man inte har så mycket erfarenhet än. Jennie kom 4a i en klass med Trixi annars inga resultat för henne heller. Jättebra tävling med många och fina priser, helt klart värd att åka på om Jenny arrangerar den igen nästa år.


Snabbträning innan mörkret

Så fort jag kom hem efter skolan idag slängde jag på mig hundkläder och tog med Tequila + en kamptrasa till klubben för lite kort balansenträning innan mörkret. Det finns belysning till planen men jag vet inte vart man tänder någonstans. Hade med mig 2 slalompinnar också som jag sände henne igenom några gånger för att testa så att hon förstått idén med att passera genom. Sedan satte jag pinnarna på varje sida om nedgången på balansen och sedan sprang vi. Hon var lite skeptisk först eftersom matte var dum och tappade humöret på senaste balansträningen men när jag bara sprang och hade framme leksaken så glömde hon det snabbt och hade jättekul. Dels för att jag bara ville träna på hennes motivation och dels för att det var för dåligt ljus för att se så struntade jag totalt i om hon träffade kontaktfälten som jag vill eller inte. Vi körde på likadant ungefär 8 repetioner innan det blev lite väl mörkt och jag ville sluta när hon hade motivationen på topp. Känns som att det med pinnarna var en bra idé för hon gick verkligen bra, hon satsade på att springa och hon hade fokus framåt tills hon passerat pinnarna och antingen skulle till mig för att kampa eller jaga en flygande trasa. Kan nog bli något av den hunden trots allt ändå :-) Farten finns, hon är tight på mig och väldigt känslig för signaler så hoppas mycket på min lilla flicka<3


Slalom med T och S

Hann träna lite slalom med både Tequila och Sprite innan det blev för mörkt ute, usch gillar inte alls att det blir mörkt så fort! Tequila gick jättefint och hon var jättestabil. Underbart med ett bra pass med henne efter dagens dåliga kontaktfältspass. Tränade en del på svåra ingångar både utan och med hinder före och jag höll mig långt ifrån och lät henne jobba själv. Sen tränade jag på att hon skulle klara av att jag går en bit före och/eller i sidled och det fixade hon perfekt, gick inte ur en enda gång :)

Så tog jag ut Sprite för lite träning också, han gick inte lika fint men fortfarande bra för att vara han. Nu klarar han lite halvsvåra ingångar och att jag gå före honom så nu är jag itne längre fast i att jag måste ligga bakom. Problemet var att han knuffar undan pinnarna när han dundrar på (Rustas slalom) så fick rätta till dem efter varje gång men glömde av mig flera gånger så då gick han fel. Men han gick inte fel en enda gång i början på slalom och det var jätteskönt för det har vi haft problem med ett tag. Ser fram emot tävlingshelgen i Varberg och Falkenberg med dessa två "små" älsklingar och härligt sälskap.

Problem med balanshindret med Tequila

Tequila har under ganska många tränignspass gått rätt dåligt på kontaktfältsträningen på balansen, men idag var det riktigt illa. Istället för att vilja springa på framåt för att ta sin belöning som ligger rakt framför henne saktar hon ner, tittar på mig och frågar om hon gör rätt. Det är ju absolut fel beteende och eftersom hon gjorde fel genom att fråga mig så frågade hon mig ännu mer hur hon skulle göra. Alltså tror hon inte att hon gör rätt när hon springer på för fullt rakt fram till belöningen. Jag fick halvt panik när jag såg att det bara blev så mycket värre varje gång jag försökte oavsett hur mycket jag peppade henne att springa på framåt. Så jag tog en break från tränignen en stund och försökte lugna ner mig själv för att inte påverka Tequila negativt, försent men ändå. Började fundera på hur jag skulle lösa det men kom inte på någon vettig idé. Anledningen till att jag valde running contacts var ju delvis för att jag inte ville dämpa henne eftersom hon är så känslig, men nu så dämpar jag ju tydligen henne i alla fall. Testade några olika varianter på belöning och försökte vara på peppande jag kunde, inget hjälpte. Så tog jag en lång kampfläta och viftade i luften med samtidigt som jag skickade upp henne på balansen och sprang. Hon har väldigt mycket jakt i sig och gillar verkligen att kampa så det triggade henne att jag viftade med den. Såklart tittade hon mer på mig och flätan än själva balansen hon sprang på men hon fick en väldans hög fart och det var allt jag ville. Så då tänkte jag att jag ska testa att lära henne springa full fräs mellan 2 pinnar som jag sedan placerar längst ner på balansen så att jag kan ha en kampfläta i handen men hon ändå satsar på att springa rakt fram på balansen och inte fuska i sidled. Jag tror att jag kan kombinera det med den träningen vi redan håller på med för att få ihop det. På så vis kan jag lära in att svänga tight efter kontaktfältet redan nu också och det kan ju kanske behövas. Vad tror ni? kommentera gärna.

RSS 2.0