Livet med mina hundar -

Om hundfoder

Många hundägare litar blint på fodertillverkarna och tänker att "det heter ju helfoder, då innehåller det allt min hund behöver" men NEJ oftast inte! En del har börjat gallra bort foder som innehåller vete, många vet inte ens varför dock, vilket är bra men det finns så många fler extremt vanligt förekommande ingredienser som inte heller är det minsta bra för hunden, snarare skadligt. Följande text har jag kopierat från helahunden.wordpress.se, en otroligt bra och tydligt skriven blogg om hur olika ämnen påverkar hundarna. Läs gärna hennes blogg, jag lovar att man lär sig massor!
 
Om VARFÖR hundar inte ska äta vete, majs, ris m.m.
I brist på ett bättre namn på fenomenet så väljer jag, helt på eget bevåg, att kalla det för ”klisterfenomenet”.

Tunntarmens funktion
Först en kort, mycket förenklad förklaring av tunntarmens uppbyggnad:
Tunntarmen består av tolvfingertarmen (duodenum), tomtarmen (jejunum) och krumtarmen (ileum). Tarmarna är invändigt täckta av ett slemhinnelager som bildar fingerliknande veck av tarmludd; villi och som är mest uttalat i tunntarmen. Slemhinnelagret har som uppgift att absorbera näringaämnen, vitaminer och mineraler från kosten, men även att skydda mot bakterier, andra mikroorganismer och gifter.
Vecken i slemhinnelagret, villi, ökar absorptionsytan så att hela tarmslemhinnans yta motsvarar så mycket som ytan av en tennisplan!

Den ”klistriga” maten
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!

Det tål att upprepas: Detta drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!
Vi är helt enkelt fokuserade på de värst drabbade; de gluten- eller kaseinintoleranta, hos vilka immunförsvaret triggats igång på grund av allvarlig villusatrofi.

Glutenintolerant eller inte?
Förstår Du nu min tanke; att huruvida det handlar om en faktisk intolerans av något slag blir plötsligt en sekundär fråga, när faktum är att ”klisterfenomenet” drabbar alla, mer eller mindre. När vi pratar om intolerans pratar vi alltså om ett ”worst case scenario” – det värsta av det värsta. Vägen dit kan vara kantad av diffusa, feldiagnostiserade problem med tillhörande konstgjord andning i form av symptombehandling, medan själva källan till problemen förblir oupptäckt och hela tiden späs på av mera klister i en oändlig ond cirkel.

Ovanpå detta kommer sedan ofta sekundära allergier som ett brev på posten; protein-, kvalsterallergi, etc. Detta beror enligt ny forskning på att zonulin-mekanismen hämmas. Zonulin är ett protein som reglerar de täta sammanslutningar som finns i tarmväggen och som hindrar större molekyler än vad som är normalt och mikroorganismer från att passera tarmväggen in i blodet. Om zonulin-mekanismen hämmas kan oönskade ämnen ta sig in i tarmväggen, aktivera immunförsvaret och starta allergier.
Detta fenomen kallas för ”leaky gut syndrome” eller ”läckande tarm syndrom”. Googla och läs – det är väldigt upplysande!

Nästan all hund- och kattmat är fullspäckad med detta klister, det må vara vete, korn, soja, ris eller majs och väldigt ofta rena glutentillsatser som tillsats för att höja proteinhalten i fodret.
Jo visst, vissa klister är mindre klistriga än andra; vete och soja är värst, sedan kommer majs, vitt ris och rismjöl (rismjöl är nästan ren stärkelse), följt av korn, råg och potatis. Minst klistrigt är bruntris/råris och havre.

Saker får sin förklaring…
Plötsligt får ökningen av tillstånd som höftledsdysplasi, armbågs- och muskelproblem, diskbråck och t.o.m. hjärtklaffsfel en bättre förklaring.
Alla dessa problem orsakas av dålig tillväxt av brosk och bindväv, vilka båda är strukturärt likvärdiga och uppbyggda av kalcium och kollagen. Kollagen utgör en byggsten för skelettet. Viktigast för bildandet av kollagen är C-vitamin. Eftersom vi vet att upptaget av kalcium tillsammans med C-vitamin och andra vitala vitaminer och mineraler främst sker i tunntarmen, är det lätt att förstå att otillräckliga mängder eller hämmat upptag påverkar strukturerna.

Ta en hund av storväxt ras, typ Grand Danois, Schäfer, Golden etc. som redan direkt vid avvänjningen får äta en kost med vete, eller korn, eller majs, eller soja, eller rent av en blandning av några eller allihop… Vi vet att upptaget av kalcium och C-vitamin hämmas genom klistret på villi, vilka chanser har då hunden att utveckla friska höfter, armbågar, ryggrad, och andra muskelskelettära strukturer? Ännu värre är det för de stackars valpar som av någon anledning måste äta modersmjölksersättning, denna innehåller ju som regel förutom mjölkprodukter massor av vegetabilier; katastrof!

Muskelskelettära problem är bara ett exempel. Prova att googla t.ex. celiaki och läs vidare om alla symptom som förekommer.
Vissa raser är predisponerade för olika saker, men när vi nu förstår att allergier eller intoleranser har sitt ursprung i en icke fungerande tarm så förstår vi plötsligt alla dessa rastypiska symptom; öroninflammationer, hudproblem, tumörer, magproblem, hypotyreodism, etc…
Det är som att släppa lös Fan själv, en våg av obehagliga, handikappande och i vissa fall dödliga symptom väller in över dessa stackars djur och allt har sitt ursprung i samma mekanism; näringsbrist på grund av hämmat näringsupptag i tunntarmen.

En fråga om när, inte om
Det är en fråga om när, inte om, dessa problem ger sig tillkänna. Vissa djur drabbas redan i ”tonåren” andra hinner bli ganska gamla. Tyvärr förblir skadorna ofta oupptäckta och får härja vilt ända tills botten faller ur. Djur kan inte prata, de kan inte tala om för oss om de är deprimerade, har magknip eller huvudvärk. Djuren har inga problem förrän vi har problem, det vill säga först när symptomen blir så allvarliga att vi känner oss tvungna att ta djuret till veterinär fattar vi att något är galet. Då kanske djuret har lidit länge i det tysta.
Du kan göra något redan nu: Ge hunden en baskost med färskt, rått kött! Om nödvändigt, komplettera med ett torrfoder fritt från vete, korn, majs, soja, vitt ris och potatis.

Källor och inspiration:
» http://www.dogtorj.net
» praktiskmedicin.com
» doktorn.com

Jag hittade även en länk till en hemsida som visar vad IAMS verkligen gör! Och de tillverkar även Eukanuba!!! Jag skulle ALDRIG köpa deras foder av någon anledning.  http://www.iamscruelty.com/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback