Livet med mina hundar -

Holistiskt eller "vanligt" foder?

Efter att ha läst igenom flera inlägg på helahunden.wordpress.se så börjar tankarna helt klart snurra i skallen.
 
Idag har jag Precept Plus Competition och Vom og Hundemat med lax till mina hundar. Sprite har flyttat fram och tillbaka mellan mig och mina föräldrar så han har ätit deras foder ett tag men ska gå över till samma som mina andra två för honom nu. Detta inlägget är nog mest för att jag vill diskutera med mig själv och ha något jag kan gå tillbaka och läsa om jag börjar fundera senare.
 
Först har jag en prisjämförelse vad prisskillnaden skulle bli på mina 3 hundar om jag byter foder. Dom väger i snitt 10 kg och jag har räknat på vad fodersäckarna har skrivit under "Utfodringstabell" plus att jag ger 50% Vom og Hundemat per dag. Priserna är de billigaste jag hittat.
 
Precept Plus Competition 12 kg kostar 555:-, varar i ca 72 dagar och månadskostnad blir ca 310 kr.
Healthy Paws Game & Millet 15 kg kostar 699:-, varar i ca 66 dagar och månadskostnad blir ca 230 kr.
Det skulle alltså kosta mig 80 kr mer i månaden att byta foder, vilket väljer man?
 
Precept Plus Competition
Ingredienser:
Kycklingköttmjöl (32%), råris (13 %), vitt ris (13 %), färskt kycklingkött (10 %), kycklingfett (7 % konserverat med blandade tokoferoler & rosmarin), havre (6 %), betmassa, fiskmjöl, lammköttmjöl, linfrö (0,8 %), fläskbuljong, mononatriumfosfat, kalciumkarbonat, lecitin (0,4 %), alger, salt, fiskolja, kaliumklorid, kolinklorid, morötter (0,05 %), taurin, pepparmynta (0,05 %), Yucca Schidigera extrakt, örtblandning (timjan, mejram, oregano, persilja, salvia), tranbär (0,05 %), maskros (0,05 %), L-karnitin, E-vitamin (som alfatokoferolacetat), glukosamin (0,03 %), metylsulfonylmetan (MSM), järnkelat från aminosyrahydrat, zinkkelat från aminosyrahydrat, kondroitinsulfat (0,02 %), mangankelat från aminosyrahydrat, C-vitamin (som askorbylmonofosfat), kopparkelat från aminosyrahydrat, kalciumaskorbat (0,006% C-vitaminkälla), förbehandlat B12-vitamin, förbehandlat A-vitamin (retinylacetat), niacin, förbehandlad natriumselenit, förbehandlat D3-vitamin (kolekalciferol), förbehandlat biotin, kalciumpantotenat, B1-vitamin (tiaminmononitrat), förbehandlat B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (pyridoxinhydroklorid), kalciumjodat, folsyra, probiotika (Enterococcus faecium)
Analyserat innehåll: Råprotein: 26 % Växttråd: 3,6 % Råfett: 16 % Aska: 11 %
 
Alternativet jag funderar på är Healthy Paws,  det är ett Certifierat Holistiskt foder. Skillnaden mellan de 2 fodren är dels innehållet men också kan man aldrig vara säker på vad ett foder som inte har Holistisk Certifiering faktiskt innehåller, det kan finnas många gömda E-ämnen och finns ingen garanti på kvalitén.
 
Vad innebär certifierat holistiskt?
BAHNM – British Association of Holistic Nutrition and Medicine, är en icke profitinriktad, oberoende organisation som stöder forskning på och praktiserande av en holistisk approach till djurs hälsa, både inom skötsel, näring och medicin och uteslutande i syfte att eftersträva optimal hälsa.
BAHNM granskar de produkter vars tillverkare ansöker om registrering och garanterar att alla ingredienser, ned till minsta beståndsdel, är förenliga med det holistiska synsättet och att de möter de näringsmässiga kraven för detsamma. De garanterar också att produkten inte innehållar biprodukter eller GMO och att alla ingredienser är fria från kemiska och syntetiska tillsatser.
BAHNM utfärdar ett certifikat som tilldelas den färdiga produkten och tillverkaren får använda sig av logotypen på sina förpackningar. Den röda symbolen som du ser här intill garanterar alltså att produkten du köper uppfyller alla krav på att vara en holistisk produkt.
 
 
Vad innebär Holistiskt foder? Enligt Healthy Paws.
"Torrfoder är en steril produkt. Själva processen av att tillverka ett torrfoder innebär att kvaliteten på den animaliska proteinkällan reduceras. Resultatet blir en produkt som inte tillgodoser djurets hela behov av aminosyror. Hunden är en carnivor - en köttätare - och det är endast animaliskt protein som innehåller alla de för hunden essentiella aminosyrorna.
Hunden kan överleva på ofullständigt protein, det vill säga protein med vegetabiliskt ursprung, vegetabiliska och/eller animaliska biprodukter, gluten eller hydrolyserat protein. Men det innebär en påfrestning på hundens hela existens att behöva överleva på protein med ofullständig aminosyraprofil och helt utan levandeenzymer. Vissa individer klarar det bättre än andra. Men på många hundar ser vi problem med päls, mage, allergier, tumörer, etc. När problem uppstår sätter vi oftast in symptombehandling; vi fokuserar på den sjuka kroppsdelen och behandlar symptomen med olika mediciner. I vissa fall finns det säkert behov av detta också, men vi borde samtidigt granska helheten. Det ena utesluter inte det andra, holistisk behandling får aldrig utesluta veterinärvård! Men att se hela existensen och rätta till obalanser, såväl i kost som miljö, ger kanske den sjuka kroppen en chans att hela sig själv. Det är just det som är holistiskt - att se helheten."

Game & Millet Adult Complete

Ingredienser:
Bearbetat protein (Viltköttmjöl av anka, hjort och kanin - min 26%), Hirs (millet - min 26%), Brunt ris, Korn, Ankfett, Hela linfrön, Alger, Alfalfa, Havre, Laxolja, Mineraler, Vitaminer, Organisk solrosolja, Maskros, Snärjmåra, Morötter, Tranbär.

Analys: Protein 22%, Fett 10%, Fibrer 3,3%, Aska 9%
Tillsatta vitaminer: Vitamin A 13,889 iu/kg, Vitamin D3 2,083 iu/kg.

 
 
 
 
 
 Listan över ingredienser i Healthy Paws foder:

Råris (brunt ris) är den kolhydratkälla som har högst smältbarhet i förhållande till insulinpåverkan. Det räknas alltså som "en långsam kolhydrat". Brunt ris har skalet kvar och det är just i skalet som kostfibrer, vitaminer och mineraler finns. Alltså är det mycket mer näringsrikt än vitt ris, som är avskalat och polerat.

Hirs är näringsrikt, glutenfritt, rikt på B-vitaminer, verkar som prebiotica, hjälper till att hålla tarmen fuktig, samt verkar basgörande, har lågt glykemiskt index och är lättsmält. Hirs verkar hälsosamt på magen, mjälten och bukspottskörteln. Hirs är kort sagt en utmärkt kolhydratkälla!

Kaninkött är mycket lättsmält för hunden och det är dessutom extremt näringsrikt. US Department of Agriculture påstår att kaninkött är det mest näringsrika köttet och vi anser det vara en naturlig kost för hunden. Kaninkött lämpar sig utmärkt för hundar som utvecklat överkänslighet mot andra i hundfoder vanligt förekommande proteinkällor.

Anka är en god källa för fleromättade fettsyror med Omega3 och Omega6.

Hjort är magrare, innehåller mindre mättat fett och är mer rikt på järn än annat rött kött.

Lax är en lättsmält proteinkälla som innehåller höga halter av essentiella fettsyror, som Omega3 och Omega6.

Havre är också en långsam kolhydrat som saktar ner farten på energiutsläppet och ger en jämnare blodsockerkurva. Havre har lågt gluteninnehåll men är rikt på protein, vitaminer och mineraler.

Korn fullkorn och lågt fettinnehåll, en bra källa för både lösliga och olösliga fibrer och selen. Korn är också en bra källa för fosfor, koppar och magnesium.

Morötter är rikt på betakaroten - förstadiet till A-vitamin. Morötter är bl.a. bra för pigmenteringen, pälskonditionen, synen och magen.

Alfalfa (Lusern) har en sammansättning som omfattar 65 viktiga näringsämnen! Alfalfa är bl.a. extremt rik på betakaroten och klorofyll. Betakaroten är en provitamin som i kroppen omvandlas till A-vitamin. Flera forskningsresultat visar klart att A-vitamin motverkar cancer.

Alger - Knöltång (Ascophyllum Nodosum) är extremt rikt på vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Alger avger alginater som angriper tungmetaller i kroppen och för dem med sig ut "den naturliga vägen". De påverkar sammansättningen på saliven, reducerar plack och ger en god munhygien.

Fiskolja är en källa för fleromättade, essentiella fettsyror, som Omega3, men även DHA och EPA som endast kan fås från fisk. Fettet tillsätts allra sist i tillverkningen och stabiliseras med tokoferoler (E-vitamin).

Solrosolja är rik på E-vitamin.

Linfrö är en källa för Omega3 fettsyror.

Maskros innehåller viktiga antioxidanter och betakaroten och verkar stärkande på immunförsvaret. Örter är grunden för läkemedel och bör generellt sett inte ges terapeutiskt (större doser) under längre perioder, men maskros i små underhållsdoser är riskfritt.

Snärjmåra - hundar älskar Snärjmåra! Vem har inte sett hundarna "beta" av den på sommaren? Snärjmåra är känd för att stärka urinvägarna och verka blodtrycksreglerande samtidigt som den underhåller hud och päls. Örter är grunden för läkemedel och bör generellt sett inte ges terapeutiskt (större doser) under längre perioder, men snärjmåra i små underhållsdoser är riskfritt.

Tranbär är en naturlig källa för C-vitamin och antioxidanter. Hundar kan själva producera C-vitamin men långt ifrån tillräckligt har forskning visat. C-vitamin spelar bl.a. en viktig roll i förebyggandet av ledbesvär och verkar inflammationshämmande.

Kycklingfett / Ankfett tillför fett förstås. Både kycklingfett och ankfett är smakligt och skonsamt för magen. Eftersom fett inte innehåller protein så kan även hundar som blivit intoleranta mot kyckling- / ankprotein äta fettet utan risk.

 

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback